2024. szeptember 30.
György - Gyuri, mindenki így szólítja - közel 20 éve él kis, pesti lakásában, amihez egy hatalmas tetőterasz kapcsolódik. Soha nem tervezett ideköltözni, de amikor építés közben megnézte ezt a lakást, amit egy ismerőse értékesített, egyből beleszeretett. Pont a terasz, és az abban rejlő lehetőségek miatt. “Nem akkora, mint egy kert, munka után nem győznék gondozni holdnyi földeket, de elég nagy ahhoz, hogy szabadságot adjon nekem és esténként kiüljek” - meséli Gyuri, amikor visszaemlékezik nekünk az első élményeire a teraszával kapcsolatosan. “A lakás az átlagos: 52 négyzetméteres, van ablaka, van fürdőszoba, konyha, ágy, nappali tévével – a terasszal lett az otthonom különleges. Ez volt akkor is ennek az egész történetnek a mozgatója, amibe fülig bele tudtam szeretni.”
Már az első pillanattól kialakult elképzelése volt, hogy mit szeretne a teraszán látni: elsősorban fűszerkertet. Gyuri munkáit ugyanis a fűszerek segítik. “Ha az ember ezeket kihagyná, akkor egy sima hússütő, pörköltfőző, ecetes-cukrosvizes salátalé készítő lenne, de ezekkel a friss fűszernövényekkel teljesen más dimenzióba lehet vinni a főzést. Eltűnik az unalmas hús, és jön az izgalom, játék a fűszerekkel. Ezek vesznek most körül itt a teraszomon, ezek segítik a munkámat és ezek hozták meg a sikeremet és népszerűségemet, így tudtam kiemelkedni” - körvonalazza Gyuri nekünk az ars poeticáját.
A fűszerek mellett a másik legfontosabb és elengedhetetlen, a megfelelő árnyékolás megoldása volt. A tetőterasz tájolása és védettsége olyannyira szuper, hogy néha már télen is ki lehet ülni pólóban pihenni, ha kisüt a nap. Ami ilyenkor télen áldás, késő tavasztól, a nyáron át, kora őszig elviselhetetlen: a forróság. Ilyen körülmények közé egy hagyományos, egyszerű árnyékolás nem jöhetett szóba, ezt Gyuri is tudta a legelejétől, de hogy mi lehetett az igazi megoldás, azt akkor még nem tudta pontosan. “Egy ismerősöm ajánlására vettem fontolóra a bioklimatikus pergolát, miután a hagyományos, fa szerkezetű, fix pergolák egy idő után nem biztosítottak elegendő árnyékot és a terasz használhatatlan volt meleg időben. Akkoriban még szinte senki nem ismerte ezeket az újfajta bioklimatikus pergolákat, itthon elsők között vásároltam ilyet.”
Gyuri pergolája a Brustor B200 XL típusú pergolánk, antracit vázzal, és fehér billenő-lamellákkal. Ha a lamellákat megnyitja, a meleg levegő elkezd felfelé áramolni, a kialakuló légmozgás hűsítő érzést ad, így sokkal kellemesebben érezzük magunkat még nagy hőségben is. A fehér lamellák jobban visszaverik a napsugarakat, ezzel is még jobban csökkentve a felmelegedést. A hatalmas pergola a terasz közel harmadát árnyékolja annak a legvédettebb sarkában. Egyúttal árnyékolja Gyuri legfontosabb helyiségét is bent, a konyhát, ezzel tovább csökkentve a benti hőmérsékletet is. A nagy teraszablakra Brustor ZIP ablakárnyékolót választott kívülre, ami teljes mértékben szűri az UV sugarakat és árnyékolja a nappalit.
Nemcsak a nap és hő ellen fontos Gyurinak a pergola: sűrűn ad partit itt a teraszán és ezt egy nyári zápor sem húzhatja keresztbe. A nagy pergola alá sok vendég elfér, ha elered az eső, a pergola szerkezetébe rejtett csatornákon pedig gyorsan távozik a tetőn összegyűjtött esővíz és mindenki szárazon maradhat, nem hígul fel a gin-tonik.
Szóval Gyuri tökéletes tetőteraszpartijaihoz minden a lehető legtökéletesebben rendelkezésre áll: izgalmas helyszín, egyedi kilátás, hűvös italok, hatalmas terasz, árnyék, naplemente, jófej társaság és isteni, színpompás ételek, igazi ízorgia, egyenesen (frissen és ropogósan) Gyuri konyhájából. Köszönjük a vendéglátást!
Tudta, hogy életünk 93%-át zárt terekben töltjük? A legtöbben otthon, az irodában vagy az autónkban töltjük a napjainkat, és közben észre sem vesszük, mennyire eltávolodtunk a természetes környezettől. Pedig a friss levegőn töltött idő fizikailag és mentálisan is jótékony hatással van ránk: csökkenti a stresszt, javítja a közérzetet és növeli az energiaszintet. Éppen ezért fontos, hogy a kültéri tereinket – például a teraszunkat – úgy alakítsuk ki, hogy az év minden napján élvezhessük.
Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, ahhoz, hogy a meglévő teraszát hogyan újíthatja meg, úgy, hogy érezhető lesz a minőségi változás, nemcsak ingatlanja értékében, hanem az Ön mindennapjaiban is.
Mostantól nem kell nyári konyhának hívni ezt a kitűnő főzőhelyet: a fa szerkezetű szaletli oldalaiba tervezőink elhúzható üvegfalakat és árnyékoló ZIP screeneket terveztek be, így akár egész évben használhatják a tulajdonosok főzésre. "A kinti konyha különösen jól jön, ha nem akar az ember bent nehezen kiszellőztethető kajaszagot" - tették hozzá megrendelőink, amikor belefogtunk együtt ebbe a projektbe.